Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 12
Χθες185
Τη βδομάδα 747
Προηγούμενη βδομάδα 2964
Το μήνα 9115
Προηγούμενο μήνα 10228
Σύνολο 863939
Σύνολο Χρηστών3
Χρήστες 0
Επισκέπτες 3
 

«Ιστορείν διά της Τέχνης». Η δράση του Β2

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2023-2024) το Τμήμα Β2 του σχολείου μας πραγματοποίησε τη δράση «Ιστορείν διά της Τέχνης» στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων: Επιστήμες και Τέχνες. Φωτογραφία και Εικαστικές τέχνες.

 

Θέμα της δράσης ήταν η προσέγγιση της Ιστορίας μέσα από ζωγραφικούς πίνακες και άλλα έργα τέχνης που αναπαριστούν γνωστά ιστορικά γεγονότα ή σχετίζονται με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας. Η προσέγγιση αυτή επετεύχθη μέσα από την φωτογραφική αναπαράσταση των έργων, τη μελέτη και τη συζήτηση για αυτά. Στόχος της δράσης ήταν η καλλιέργεια της συνεργασίας των μαθητών. Οι έφηβοι μαθητές κινούμενοι σε περιβάλλοντα ρευστά και ευμετάβλητα, όπου η Τέχνη καταλαμβάνει μικρό μέρος της ζωής τους, ενθαρρύνθηκαν  μέσω της συνεργατικής, βιωματικής και ερευνητικής μάθησης για την ενεργό συμμετοχή και αλληλεπίδρασή, αφού κλήθηκαν να συνεργαστούν για την έρευνα και την παραγωγή φωτογραφιών-εικόνων.

Κίνητρο για τη δράση υπήρξε η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών σε θέματα που τους αφορούν σήμερα. Μπορεί να το κάνει η Τέχνη αυτό; Και με ποιον τρόπο; Το θέμα του Σχίσματος των Δύο Εκκλησιών «μεταφέρθηκε» σήμερα στην οπαδική βία. Τα κάστρα του Βυζαντίου και της Μεσαιωνικής Ευρώπης «προβλήθηκαν» στο ίδιο το σχολείο, το οποίο (οφείλει να) προστατεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ο Διαφωτισμός με τις επιστημονικές ανακαλύψεις έδωσε τη θέση του στη σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα: το διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της δράσης α) πραγματοποιήθηκαν δύο συνδιδασκαλίες με θέμα «Το Σχίσμα των Δύο Εκκλησιών» (Μαθήματα: Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου 565-1815 & Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου. Χριστιανισμός και Θρησκεύματα), β) δημιουργήθηκε μία αφίσα και γ) γράφτηκαν 75 τίτλοι και 50 σύντομα κείμενα ως λήμματα για τους πίνακες της αφίσας.

Μαθητές και Μαθήτριες

Νίκος Β., Διονύσης Β., Αργύρης Γ., Γιώργος Γ., Γιάννης Κ., Ελεάννα Κ., Χριστίνα Μ., Νίκος Μ., Φλώρα Μπ., Γιάννης Μ., Αναστασία Ντ., Γιώργος Ο., Θέμης Π., Μαριλένα Π., Μάνος Π., Καλυψώ Ρ., Αγησίλαος Ρ., Εύα Σ., Σπύρος Σκ., Αγγελική Σ., Αλεξάνδρα Σπ., Βαγγέλης Τζ., Γιώργος Τρ., Κατερίνα Χρ., Αρτέμης Χρ.

Δημιουργία λογότυπου: Αρτέμης Χρ.

 

Καθηγητές

 Γ. Χαιρετάκης ΠΕ02 (συντονιστής). Ν. Μπακοδήμος ΠΕ01