Στατιστικά Ιστοσελίδας

Σήμερα 8327
Χθες27443
Τη βδομάδα 43855
Προηγούμενη βδομάδα 4706
Το μήνα 35770
Προηγούμενο μήνα 24109
Σύνολο 1044069
Σύνολο Χρηστών471
Χρήστες 0
Επισκέπτες 471
 

Δραστηριότητες Σχολείου


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Την Πέμπτη 20/3 στις 11π.μ φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου ο προσκεκλημένος μας Σμήναρχος ε.α Κομποθέκλας Ισίδωρος, ο οποίος σχετίζεται με την πόλη της Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου να ενημερώσει τις μαθήτριες και μαθητές μας για τις ευκαιρίες καριέρας που θα έχουν, αν επιλέξουν την είσοδό τους στις Στρατιωτικές Σχολές.

 Ο καλεσμένος μας έχοντας ένα εντυπωσιακό βιογραφικό από άποψη σπουδών και υπηρεσίας στην Π.Α και στο ΓΕΕΘΑ παρείχε στους μαθητές και στις μαθήτριές μαςπληρέστατη ενημέρωση που αφορούσε και τα τρία όπλα ( Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) καθώς και τις Σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικό και ΑΕΝ και έδωσε αφορμή για πάμπολλες ερωτήσεις από τη μεριά των μαθητών ανάλογα με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του καθενός και της καθεμιάς.

 Αίσθηση προκάλεσε βίντεο από πτήση πολεμικού αεροσκάφους που εντυπωσίασε όλους όσοι το παρακολουθήσαμε, μαθητές και εκπαιδευτικούς.Ήταν μια πολύ σημαντική και γόνιμη δράση που εντάσσεται  στο  Σχέδιο Δράσης που υλοποιεί φέτος το σχολείο μας στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Δράσεις εκτός σχολείου…

Στο πλαίσιο των δράσεων που σχεδιάζει το σχολείο μας για το σχολικό έτος 2024-2025 πραγματοποιήθηκε και μία σειρά δραστηριοτήτων εκτός σχολικής μονάδας, όπου μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην «εμπλοκή των γονέων». Όπως αναλύεται και στη σύγχρονη βιβλιογραφία «η γονεϊκή εμπλοκή φαίνεται ότι οδηγεί στη βελτίωση των σχέσεων με τα παιδιά τους και στην απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων για την υποστήριξή τους στο σπίτι», ενώ και «οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλυτέρα τις ανάγκες των μαθητών τους, να υποστηριχθούν κατάλληλα στο έργο τους από τους γονείς και να είναι πιο αποτελεσματικοί μέσα από την ενίσχυση των διδακτικών πρακτικών που ακολουθούν» [βλ. αναλυτικότερα: Δ. Ζηλιασκοπούλου, «Συνεργασία σχολείου-οικογένειας. Πρακτικές ενίσχυσης της επικοινωνίας και αντιμετώπισης των δυσκολιών», στο Ε. Κατσαρού & Μ. Λιακοπούλου (επιμ.), Θέματα διδασκαλίας και αγωγής στο πολυπολιτισμικό σχολείο, ΥΠΑΙΘ, Θεσσαλονίκη 2014, 491-510]. Στους στόχους των δραστηριοτήτων αυτών είναι αφενός η προσφορά στους μαθητές/τριες ποικίλων ερεθισμάτων από το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας και αφετέρου η δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος, με βελτίωση των σχέσεων όλων των εμπλεκομένων: μαθητών/τριών-γονέων-καθηγητών. Υλοποιήθηκαν δύο ομάδες δραστηριοτήτων:

Κυριακάτικες βόλτες…

Η πρώτη ομάδα αφορούσε τις «Κυριακάτικες βόλτες στην Ιστορία και τη Φύση». Οι επισκέψεις αφορούσαν σε θεματική ξενάγηση σε συγκεκριμένα σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια βόλτα – πεζοπορία και χαλαρή συζήτηση…

Αναλυτικότερα: Η πρώτη επίσκεψη (8 Δεκεμβρίου 2024) – με χαμηλή συμμετοχή, εξαιτίας του πρωτόγνωρου του εγχειρήματος για το σχολείο μας και των άστατων καιρικών συνθηκών – πραγματοποιήθηκε στη Βυζαντινή Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι. Με βασικό θέμα «τα ψηφιδωτά» του μνημείου, οι μαθητές/τριες έμαθαν για τις τεχνικές του ψηφιδωτού, επισκέφτηκαν το μικρό μουσείο του χώρου, ενώ ενημερώθηκαν και για τις κλοπές των κιόνων του από τον Λόρδο Έλγιν. Παράλληλα έγιναν αναφορές και αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα των αρχών του 20ου αι. που αναφέρονται στο Μοναστήρι και την επίσκεψη στο εξωτικό και μακρινό Χαϊδάρι! Η βόλτα μας έκλεισε με πεζοπορία στο οργανωμένο μονοπάτι προς το Ιερό του Πανός στο όρος Αιγάλεω. 

Η δεύτερη επίσκεψη (2 Φεβρουαρίου 2025) – με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών/τριών και γονέων – πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Άξονας της επίσκεψής μας ήταν «ένα ποτάμι, ένας ταύρος και μία κατάρα». Η βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο περιελάμβανε σύνδεση με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών [π.χ. τα τείχη μιας πόλης για την Α΄ Λυκείου, ή τα νεκροταφεία και η σημασία της τίμησης των νεκρών για τη Β΄ Λυκείου (Θουκυδίδου Επιτάφιος και Σοφοκλέους Αντιγόνη)], ενώ σταθήκαμε και στο άγνωστο σε πολλούς θέμα των καταδέσμων. Η βόλτα μας στη συνέχεια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο περιελάμβανε και πολλές μυρωδιές από το ανοιξιάτικο τοπίο.

 

Η τρίτη επίσκεψη (16 Μαρτίου 2025) – με επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών/τριών και γονέων – πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Κήπο. Κεντρικός θεματικός άξονας ήταν «ένα άλογο, ένας λόρδος και μια βασίλισσα». Αρχικά η ομάδα κινήθηκε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας όπου οι μαθητές/τριες είδαν τα αγάλματα του έφιππου Αλεξάνδρου και του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος στεφανώνεται από την προσωποποιημένη Ελλάδα. Οι έννοιες της δημόσιας γλυπτικής και του συμβολισμού στην Τέχνη σχολιάστηκαν επίσης εκτενώς. Στη συνέχεια η ομάδα κινήθηκε μέσα στον Εθνικό Κήπο, όπου σχολιάστηκε η δημιουργία του από τη Βασίλισσα Αμαλία. Η βόλτα μας περιελάμβανε τα μονοπάτια μέσα στον κήπο, τις λίμνες με τις πάπιες και κατέληξε στην έξοδο στην Ηρώδου Αττικού, όπου είδαμε το Προεδρικό Μέγαρο, δημιουργίας του Ερνέστου Τσίλλερ.

 

Ένα βράδυ στο Μέγαρο…

Η δεύτερη δραστηριότητα αφορούσε την επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20 Μαρτίου 2025), όπου ομάδα 34 ατόμων από μαθητές/τριες, γονείς και καθηγητές, παρακολούθησε τη Συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Γέιλ (Yale Symphony Orchestra –YSO), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της. Ακούσαμε τα έργα των Erich Korngold (Sea Hawk: Εισαγωγή), Carlos Simon (Four Black American Dances: Βαλς), Duke Ellington (River Suite) και Johannes Brahms (Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, έργο 98). Ως ανκόρ η ορχήστρα μας προσέφερε το Κύριο Θέμα από τα «Star Wars» του John Williams!

 

 

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κα Χριστίνα Ζάχου ήταν υπεύθυνη για τις πεζοπορίες στις Κυριακάτικες Βόλτες, την ιδέα επίσκεψης, την ενημέρωση μαθητών/τριών και την κράτηση θέσεων στο Μέγαρο Μουσικής. Την οργάνωση των θεματικών ξεναγήσεων στις Κυριακάτικες Βόλτες και των μετακινήσεων για το Μέγαρο Μουσικής είχε ο φιλόλογος κος Γιάννης Χαιρετάκης.

Επίσκεψη στο Κτήριο Ν. Γύζη στο Χαϊδάρι

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο σχολικού περιπάτου στο Χαϊδάρι, μικρή ομάδα μαθητών επισκέφτηκε το Κτήριο Ν. Γύζη δίπλα στο Παλατάκι Χαϊδαρίου. Εκεί η κα Μαρία Παπαναστασοπούλου από το τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, μας ξενάγησε στον κόσμο του ζωγράφου Νικολάου Γύζη και στην ιστορία της Τέχνης του, μέσα από τις τοιχογραφίες Τέσσερεις Εποχές που κοσμούν το κτήριο. Στο τέλος της ξενάγησης πρόσφερε στους μαθητές μας και από ένα καλαίσθητο σημειωματάριο. Την ευχαριστούμε για όλα θερμά.

Συνοδοί καθηγητές: Χρ. Ζάχου, Γ. Χαιρετάκης